12 Mar 2009

Actual Mayonnaise


Actual Mayonnaise Mayonesa de verdad
  • Extra Virgin Olive Oil

  • Sunflower Oil

  • A Lemon

  • An Egg

  • Salt and Sugar

  • Aceite de Oliva Virgen Extra

  • Aceite de Girasol

  • Un Limón

  • Un Huevo

  • Sal y Azucar
Provide yourself with a handblender, a beaker and a lemon squeezer.
 
Break the egg into the beaker and pour the juice of half the lemon too.
Add enought olive oil to fill up to 3/4 of the beaker, a pinch and a half of salt and a pinch of sugar. 
Introduce the handblender and start to blend from the bottom, raising it very slowly while feeling how the emulsion works out.
When it is all uniform, add sunflower oil to fill the rest of the beaker and raise the handblender really slowly in order to let it incorporate to the previous emulsion while preserving the uniform texture.

Tips:

The egg, the lemon and the oils must be at nearly the same temperature, to prevent the emulsion from breaking down. A bit of a soft mustard can be poured at the same time as the egg to help the emulsion, a spoon of water may help instead too.
If the taste of raw extra virgin olive oil is too sharp for you, a softer version can be made by adding the juice of the whole lemon and/or leveling the proportion of the two oils.
The day after is the perfect timing for tasting, as it may have developed its optimal flavour.
  
Preparar una batidora, un bote y un exprimidor.

Romper el huevo en el bote y añadir el zumo de medio limón. A continuación verter aceite de oliva hasta llenar 3/4 partes del bote y añadir un pellizco y medio de sal y uno de azúcar.
Introducir la batidora y subir lentamente sintiendo como emulsiona el conjunto hasta que se haya incorporado todo el aceite. Cuando tenga una textura uniforme añadir aceite de girasol hasta llenar el bote y subir la batidora muy lentamente hasta que se incorpore a la emulsión conservando la textura uniforme.

Trucos:

El huevo, el limón y los aceites deben estar prácticamente a la misma temperatura para evitar que se corte la emulsión. Un poco de mostaza suave puesta a la vez que el huevo ayuda a que no se corte, así como una cucharada de agua.
Si el sabor del aceite de oliva virgen extra resulta demasiado fuerte, se puede hacer una versión mas suave añadiendo el zumo del limón entero y/o equilibrando la proporción entre los dos aceites.
Al día siguiente es el mejor momento para probarla, pues habrá desarrollado todo su sabor.

No comments:

Post a Comment